Pradella Launches Final Stage of West End Masterplan – BrisbaneDevelopment.com

Known as ‘The Lanes’, Brisbane-based Pradella has launched the final stage of its $1 billion Riverside West End masterplan located adjacent to the recently completed ‘Montague Markets’ development in West End.
Designed by bureau^proberts, the three-tower development features a curved facade with landscaped sky-bridges every second level.
Located on the newly created Tondara Lane, buildings A and B will cover an area of 2,818m2 with a third building, building C, located on the corner of Ferry Road and Tondara Lane will span an area of 1,196m2, with all buildings being 12 storeys high.
The approved development received a design enhancement, replacing the three generally rectangular approved buildings with a more sculpted built form that takes its inspiration from the natural elements of West End.
A public green plaza is proposed along Tondara Lane which will help connect the lane to a newly proposed dog off leash area located next to building B.
An activated ground floor is also proposed with office pods on the ground floor of Building B and a restaurant on the ground floor of Building C both overlooking the lawn area.
A significant rooftop recreation deck will cover the majority of buildings A and B with some rooftop recreation planned for building C. The rooftop would include:
bureau^proberts Head of Interior Design, Saskia Ruijs, said that The Lanes features current trends in kitchen design including a distinctive style of rounded edges, archways and curves, elements which have come into prominence significantly in the last few years.
“When creating The Lanes’ kitchens, it was important to stay on-trend while also maintaining a timeless subtlety, which is why we included refined curves, organic-inspired timber hues and stone benchtops, and thoughtful planning that allows for the gentle bouncing of natural light.”
“Inspiration was taken from the natural surrounds of the area, so each kitchen is open, breezy and features glimpses of the outside while also offering essential functional benefits that really make this a thriving hub of each residence, ” Ms Ruijs said.
Pradella Sales and Marketing Director, Lee-Anne Kielar, said that The Lanes offers a prestigious level of contemporary architecture and design rarely seen in Brisbane’s inner-city apartment market complete with accompanying private amenity that is hard to beat.
“Pradella is proud to have been creating sought-after residential projects for the last 60 years and we’re thrilled to be able to continuously evolve to suit the wants and needs of our longstanding clients.”
Future residents can also enjoy a 1,100sqm Rooftop Retreat including a bar with sweeping views of Brisbane’s skyline, a contemporary dining pavilion, wellness retreat with mineral pool and steam room, plus more,” Ms Kielar said.
The Lanes’ first release, Wave Residences, will feature 138 apartments with floorplans showcasing exceptional spatial benefits of up to 230sqm.
 
Tell us what you think about this masterplan below in the comment box. The development application for this project, available to view on Brisbane City Council’s Developmenti online platform is A005719997.
Subscribe to BrisbaneDevelopment.com here.

3
Based on 01 rating(s)
While this development is well executed as a building, it raises the issue of density and concentration of peoples in a small area. While the densification of cities is an effective way to use pre-existing resources such as roads, transport hubs etc, it does put pressure on the experience of the amenity of the area. The risk of crowding of people and the negative impact on the enjoyment of the area, detracts from the existing experience of living in West End. Council must apply a density limit code to all its fringe of city suburbs in order to maintain a quality of life for existing residents.
Helpful?
Your email address will not be published.






Click to subscribe to Brisbane Development.
Visit our partner website Buildsydney.com

Build Sydney

source

Leave a comment

Shopping cart

×